Sedan lite drygt ett år tillbaka har jag börjat fundera allt mer på det här med att skaffa hund och intresset verkar bara växa sig allt starkare dag för dag. Jag har ända sedan barns ben drömt att få en egen hund och nu när jag bor själv har jag faktiskt möjligheten att förverkliga det jag alltid drömt om.

Men där är ju naturligtvis ett krux i det här med att skaffa hund och det finns så många frågetecken kring hundägandet. Ju mer jag funderar på det ju mer snurrig och osäker blir jag. Låt mig förklara…

Hur vet jag vilken hundras jag ska välja?

När man faktiskt bestämt sig för att det minsann ska bli en hund, hur vet jag då vilken ras jag ska välja?

Det finns så många fantastiska hundar idag och det är så otroligt svårt att veta vilken hundras man ska välja. Ska jag köpa en stor eller liten hund? Ska det vara en blandras eller en renrasig hund? Ska hunden vara lång eller korthårig? Ska det vara en hund som kräver lite motion och eller ska jag våga mig på en hundras med mer motor i? Ska jag köpa en valp eller vill jag kanske börja med att ta mig an en redan fullvuxen hund? 

Frågorna är många och några utav dem har jag väl mer eller mindre redan börjat luska ut…

Krav på ras & hund

  • Storlek: Mellanstor/stor hund är aktuellt. Vill hemskt gärna ha mycket hund för pengarna!
  • Renras/blandras: I skrivande stund lutar det åt en renrasig hund.. Men en blandis vore definitivt också en möjlighet, än om det känns lite mer osannolikt.
  • Päls: Det kommer att blir en långhårig hundras. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i korthåriga hundar. Har alltid tyckt om lite fluff…
  • Valp/fullvuxen hund: Troligtvis en valp. Framförallt eftersom jag vill ha så goda förutsättningar som möjligt att sätta min egen prägel på hunden. Tar man sig an en redan fullvuxen hund finns där säkerligen en större risk för att hunden redan är formad på ett visst sätt. Vilket givetvis kan vara bra, men där kan också finnas oönskade beteenden som man inte längre har möjlighet att påverka. Men att exempelvis adoptera en fullvuxen  hund från Hundstallet Skåne vore givetvis också en kul och utmanande upplevelse.

Dessa hundraser ligger på min radar

  • Golden Retriever – En hundras som är allround och som är ”willing to please”. Känns som en fantastisk förstagångshund. Karaktäristiska drag som lättlärd, gladlynt och social är enligt mig väldigt positiva egenskaper. Väldigt söta och ofta snälla!
  • Samojedhund – Hade inte denna ras varit en typisk drag- och slädhund med stor envishet och enormt behov utav fysisk och mental stimulans, så hade jag valt denna hundras alla dagar i veckan. Tveklöst en av de absolut vackraste och sötaste hundraserna i världen. Men jag måste vara ärlig mot mig själv och faktiskt inse att jag INTE kommer kunna tillgodose denna hundras dagliga motionsbehov. I varje fall inte i nuvarande livssituation.
  • Berner Sennen – Även detta en mycket vacker hundras som. I viss mån stor och otymplig och är tydligen en av de mest sjukdomsdrabbade hundraserna på marknaden. Medellivslängden sägs vara runt 8 år. Storlek och benägenhet till sjukdomar gör tyvärr att denna hundras faller bort. 
  • Collie – Långhårig hundtyp som påminner något om Samojedhunden. Defintivt en hundras som skulle kunna vara aktuell, baserat på storlek, egenskaper och utseende. Däremot har jag fått höra att många Collies har dålig mentalitet. Vilket är ett varningstecken. Särskilt för en icke van hundägare.

Att välja hundras är såklart jättesvårt men här handlar det väl i mångt och mycket om att rannsaka sig själv och komma underfund med vad man ska använda hunden till. Ska hunden användas till jakt? Drag? Vallning? Eller ska det vara en ren och skär sällskapshund?

I mitt fall är det ju tveklöst det sistnämnda, än om jag givetvis inser att det inte finns ett begrepp som heter ”sällskapshund”. Alla hundar har avlats för ett särskilt ändamål och alla kräver både fysisk och psykisk stimulans. En Schäfer kräver givetvis mer än en Chihuahua, men ni fattar grejen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *