Under Q1 har jag ju drivit projektet ”bygga ett minidrivhus” och nu när drivhuset är färdigställt så är det naturligtvis dags att testa det. Fungerar det som det ska? Kommer mina minigrödor att ta sig?

Att odla grönsaker i minidrivhus behöver inte vara svårt. Det enda som behövs är egentligen krukor i mindre format. Små terracottakrukor fungerar bra, vilket jag valde till mina tomater.  Jag införskaffade även ett parti 5 cm mini-torvkrukor från Nelson Garden, som är perfekta att förkultivera i. Ska man dessutom ”omskola” sina små groddar och plantera ut dem i trädgården så är torvkrukor ett smart val. Torvkrukorna planterar man direkt i trädgården och de bryts sedan ner sakta men säkert.

Chili, tomat & basilika växer i minidrivhus

Detta behöver du till dina miniodlingar

  • Torvkrukor, terrakottakrukor, plastkrukor. Vilket som fungerar utomordentligt! Torvkrukor är som sagt ett smart och miljövänligt alternativ om du ska plantera dina sticklingar i trädgården.
  • Jord: Ur ett optimalt perspektiv ska man använda sig utav såjord för att inte ”bränna” fröerna. Jag testade att använda mig av planteringsjord och såjord. För att se vilket som fungerar bäst. Hittills verkar båda sorterna fungera bra!
  • Fröer. Det behövs ju naturligtvis lite olika fröer, beroende på vad du vill testa att odla i ditt minidrivhus. Jag plockade fröer från cocktailtomater och röd paprika. Sen köpte jag ett gäng basilika- , chili- samt myntafröer. Endast fantasin sätter gränserna. Och i början får det faktiskt lov att bli lite trial and error. 
  • Skriv namnskyltar, så att du vet vilka fröer du satt var! Du kommer garanterat glömma det annars! Skyltar kan man enkelt göra av en gammal mjölkförpackning eller liknande…
  • Blomspruta. Jag köpte en snygg liten blomspruta i glas för 49kr, på Lagerhaus. Ni hittar blomsprutan här.

Håll dina odlingar fuktiga och placera dem soligt 

Följ anvisningarna på fröpåsarna. Olika fröer ska sås olika brett och olika djupt. Jag brukar ha som standard att så ungefär 3-4 fröer per minikruka. Har du plockat fröer direkt från dina grönsaker så får du höfta lite.

odla grönsaker i minitorvkrukor

Fukta jorden lite smått när fröerna är sådda och se till att hålla jorden fuktig under hela förkultiveringsperioden.

Tomatplantor i minidrivhus växer snabbt
Tomatplantorna som sattes för lite drygt en vecka sedan har börjat ta form. De tar sig fort!

I grund och botten är detta det enda som krävs för att kunna börja odla i minidrivhus hemma i lägenheten. Jag kommer lägga upp bilder löpande på bloggen. För att på så sätt dokumentera hur mina fröer tar sig!

Grödor i mitt minidrivhus

Wish me luck!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *